DEVHABER-Gaziantep’te skandal kod-29 bahanesiyle işten atılan emekçilerin hak mahrumiyetlerinin giderilmesi için imza kampanyası başlatıldı. DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Gaziantep’te kod-29 ile işten atılan 8-10 işçinin olduğunu düşünüyoruz. Biz artık tam bir işçi kıyımına dönen bu uygulamanın işçilerin hak arayan, sendikalı olan anayasal hakkı olan hatta bazen hiçbir şey yapmadığı halde durduk yere işten atılan işçilerin uğradığı bu haksızlık ve zulmün son bulmasını istiyoruz. Bunun içinde bir imza kampanyası başlattık. Bu topladığımız imzalarla birlikte Ankara’ya gideceğiz ve meclise kendimiz teslim edeceğiz” dedi.
Gaziantep’te kod-29 bahanesiyle işten atılan işçiler için Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) öncülüğünde imza kampanyası başlatıldı. DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ve Güven Boya ile Yasin Kaplan Halı’nda atılan 2 emekçi diğer işçileri de temsilen Gaziantep Barosu’nu ziyaret etti. Gaziantep Barosu ve üyeleri işçilerin haklı davasında yanlarında olacaklarına yönelik tam destek sözü verdi.
PARANIN GERÇEK SAHİBİ İŞÇİLERDİR
Gaziantep’teki işçilerin uğradığı haksızlık karşısın kentin ileri gelenlerinin duyarsız kaldığını söyleyen DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Yaklaşık bir hafta önce Kod-29 yönelik başlattığımız imza kampanyası kapsamında kurumları gezmeye başladık ve Gaziantep Barosu’nu da ziyaret ettik. Bu ülkede şüphesiz pek çok haksızlık ve adaletsizlik var. Bu adaletsizliğe maruz kalan pek çok toplumsal kesim var. Bunlardan en kalabalığı ve önemli olanlardan biri de işçi sınıfıdır. Gaziantep organize sanayi bölgesinde 250 bin işçi çalışıyor ve pandeminin başından beri alınan bütün önlemlerden işçiler muaf tutuldu. Sokağa çıkma yasağı da dahil gece gündüz Pazar tatili bile olmadan sürekli dip dibe kalabalıklar halinde çalışmaya üretmeye devam ettiler. İşçiler bu çalışmaları bir çok bedel vererek öderken özellikle Gaziantep’teki tekstil ve halı patronları pandeminin başından beri her ay ihracat ve büyüme rekorları açıklıyorlar. Bu işçiler örneğin bu kenti yönetenlerin valisinin, milletvekillerinin, belediye başkanlarının düğününe koşarak gittiği işte okul yaptırdı cami yaptırdı diye gidip plaketler verdiği patronların o okulları, düğünleri, hayırları yaparken kazandıkları paranın gerçek sahibi işçiler. Ne yazık ki bu işçilerin uğradığı haksızlıklar karşısında bu kente bütün halka karşı sorumlu olduğunu söyleyenlerin hiçbir şekilde ilgi göstermediği duyarsız kaldığı bir haksızlıktan bahsediyoruz. Bu haksızlığın başında da Kod-29 ile işçileri işten atmak geliyor” dedi.
KOD-29 UYGULAMASI TAM BİR İŞÇİ KIYIMI
Gaziantep’te kod-29 bahanesiyle 8-10 bin civarında işten atılan işçilerin olduğunu belirten Türkmen, “2020 yılında Türkiye genelinde 177 bin işçi Kod-29 ile işten atıldı. Sadece Gaziantep’te bu sayının 8-10 bin civarında olduğunu düşünüyoruz. Biz artık tam bir işçi kıyımına dönen bu uygulamanın işçilerin hak arayan, sendikalı olan anayasal hakkı olan hatta bazen hiçbir şey yapmadığı halde durduk yere işten atılan işçilerin uğradığı bu haksızlık ve zulmün son bulmasını istiyoruz. Bunun içinde bir imza kampanyası başlattık. Bu topladığımız imzalarla birlikte Ankara’ya gideceğiz ve meclise kendimiz teslim edeceğiz. Başta Yasin Kaplan ve Güven Boya’daki direnişte olan arkadaşlarımız yapılan haksızlık son bulana işçi arkadaşlarımız işe alınıncaya ve bu haksızlıklar ortadan kaldırılıncaya kadar patronların suç cennetine dönen organize sanayi bölgesinde bu haksızlıkların kölelik düzeni son bulana kadar bu mücadelemize devam edeceğiz. Bu mücadelemize Gaziantep’te emekten ve hukuktan yana olan bütün kesimleri de bu mücadelede bizimle dayanışmada olmasını diliyoruz” diye konuştu.
SORUNU ÇÖZECEK BİR DÜZENLEME DEĞİL
Kod-29’a gelen yeni düzenlemenin sorunu çözmeye yönelik bir geçerliliğinin olmadığının altını çizen Türkmen, “SGK kod-29’a gelen tepkiler üzerine yeni bir düzenleme yayınladı. Genel bir tanımdan çıkıp her suça yeni bir kod verilecek olan yeni bir düzenleme yaptılar. Bu sorunu çözecek bir düzenleme değil çünkü mesele işçilerin her suçuna ayrı bir kod belirleme meselesi değil. Mesele işçilerin haksız hukuksuz bir şekilde tazminatsız ve sadece patronun beyanıyla işten atılmasını ortadan kaldırmaktır. Bu düzenleme bunu kaldırmıyor sadece kodlara ayırıyor. Bu kod ile atılan işçiler yine işsizlik maaşı alamayacak yine tazminatsız atılmış olacak. Yine haksız yere suçlanmış olacak. Bir kere işsizlik fonu bütün işçilerden kesiliyor. İşçi hangi sebeple atılırsa atılsın işsizlik maaşından yararlanması engellemez. Bu hiçbir şekilde adaletli bir şey değil” dedi.
KOD-29’A MAHKEME KARAR VERMELİ
Kod-29 ile işe son verilmesinin mahkeme kararıyla gerçekleşmesine ve tek taraflı beyanlarda haksız çıkılması halinde bu durumun bir cezaya bağlanması gerektiğine vurgu yapan Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı ise, “Kod-29 Türkiye’nin ve Gaziantep’in en önemli sorunlarından birisi haline gelmiş durumda. Patronun tek taraflı inisiyatifiyle herhangi bir yargılama gerektirmeden tek taraflı beyanla işçi arkadaşlarımızın 175 bin işçinin işten atıldığı ve işsizlik sigortasından faydalanamadığı adeta açlığı ve sefalete mahkum edildiği bir sistem üzerinden Türkiye devam ediyor. İşsizlik maaşını alması gereken kişiler faydalanamazken bunun sefasını süren maalesef organize sanayideki patronlar, hem gelirlerine gelir katmaya zenginleşmeye devam ediyor öte yandan da toplumun dışlanan emekçi kesimi de maalesef gün geçtikçe yoksulluğa, açlığa sefalete mahkum edilmektedir. Biz bu kod-29’un yanlış olduğunu bunun ancak bir mahkeme neticesinde karar verilmesi, bu tek taraflı beyanın haksız çıkması halinde bir cezaya bağlanması ve böyle olunca da patronun inisiyatifinin engelleneceğini bu anlamda haksızlıkların önüne geçileceği düşüncesi içindeyiz. Biz başından bu yana avukat arkadaşlarla da sonuna kadar hem işçi ve emekçi arkadaşlarımızın hem örgütsel anlamda sendikaların mücadele etmeleriyle de yanlarında olacağız” şeklinde konuştu.