DEVHABER – Düzce Beyköy 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Mas-Daf işçileri hakları için fabrikayı terk etmiyor, insanca yaşayacakları maaş ve koşullar talep ediyor.
Yoksulluğun giderek arttığı son dönemde zam görüşmeleri devam eden Düzce Beyköy 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Mas-Daf işçileri fabrika önünde direniyor.
Düzce Beyköy 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Mas-Daf fabrikası işçileri Toplu İş Sözleşmesi’nde temsiliyet hakkı için DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’na (BMİS) üye oldu. Bakanlık yetki vermesine rağmen patron Toplu İş Sözleşmesi masasına oturmamak amacıyla işçilerin iradesini uzun mahkeme süreçleri ile kırma yolunu tercih etti.
İşçiler buna karşı sendikal haklarının kabul edilmesi için mücadelelerine devam ediyor. Fabrika içinde uyuyup dışarı çıkmayan işçilere aileleri erzak getiriyor, başka bölgelerden insanlar dayanışma ziyaretine gidiyor.
‘Baskı, tehdit, işten çıkarma’
Birleşik Metal-İş Sendikası, işçilerin devam eden eylemine dair açıklamasında şu detaylara yer verdi:
“2010 yılında Mas-Daf işçileri sendikamızda örgütlendiler. Mas-Daf patronu akla gelebilecek tüm hukuksuzlukları işledi. Baskı, tehdit, işten çıkarma. Fabrikada çalışan tüm işçileri, tam 112 işçiyi tazminatsız olarak işten çıkardı. Atılan işçilerin mücadelesi yaklaşık 1,5 yıl boyunca devam etti. Mas-Daf işçileri ekmekleri için çıktıkları bu yolda hem Düzce’de fabrikanın önünde hem de şirketin İstanbul Ataşehir’de bulunan merkezi önünde çadır kurarak Mas-Daf’ın sendika ve işçi düşmanı tutumunu tüm ülke gündemine sokmayı başardı.
Direniş boyunca Mas-Daf işçileri, bir kez Düzce’den İstanbul’a, bir kez de Düzce’den Ankara’ya yürüyüş gerçekleştirdi. Verilen mücadele neticesinde ne Ankara’dan devleti yönetenlerden bir ses geldi, ne de Mas-Daf patronu işçi düşmanlığından vazgeçti.”
12 yıldır sendikaya düşman
Mas-Daf işçileri, 2021 yılı başında yeniden Birleşik Metal-İş’te örgütlenmeye başladı. Mas-Daf’ta toplu iş sözleşmesi yapabilmek için yeterli çoğunluğa sahip olunduğu bakanlık tarafından tespit edilse de Mas-Daf patronu 12 yıl sonra bir kez daha işçilerin sendikalaşmasına karşı yetki tespitine itiraz etti.
Müftü de patron hizmetinde
Düzce’deki müftülük 2011’deki süreçte 112 işçinin işten çıkarılmasına camilerde okuttuğu hutbeyle destek olmuş, patronların yanında yer almıştı. Cemaate okunan hutbede “İşi gereğinden fazla yavaşlatmak ve işyerine zarar vermek, kârı ve kârlılığı azaltıcı davranışlarda bulunmak çalışanı ağır dini mesuliyet altına sokar” denilmişti. Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından da onaylanan metin Düzce’nin tüm camilerinden halka okunmuştu.