"Madımak katliamının 9 sanığı Almanya'da yargılanabilir" » DevhaberDevhaber

28 Mart 2024 - 11:17

“Madımak katliamının 9 sanığı Almanya’da yargılanabilir”

Son Güncelleme :

30 Temmuz 2019 - 14:17

129 views
“Madımak katliamının 9 sanığı Almanya’da yargılanabilir”
DEVHABER – Sol Parti Federal milletvekili Sommer faillerinin Almanya’da İslamist organizasyonlarda muhbir olarak kullanıldıklarına inandığını ifade etti

Alman Federal Meclisi Bilim Hizmetleri Dairesi, Almanya’da yaşayan Sivas Madımak katliamı sanığı 9 kişinin yargılanabileceğine dair bir rapor hazırladı. Rapor, Sivas katillerinin failleri Türkiye’ye iade edilip yargılanabilecekleri gibi, suçun ağırlığı gereği Almanya’da da yargının işletilebileceğini kaydetti.

Süheyla Kaplan’ın Artı Gerçek’teki haberine göre Sol Parti Federal milletvekili Helin Evrim Sommer konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Sivas Katliamı firari sanıklarının suçlarının hukuki olarak Nürnberg Şartı’nın 6.maddesi gereği, insanlığa karşı suç çerçevesinde değerlendirilmesine bakılmaksızın, Almanya’da iltica taleplerinin reddedilmesi mümkün ve hukuki anlamda gerekli olduğunu söyledi.

“Almanya Sivas katliamı faillerini koruyor”

Sommer, Türkiye’de mahkum edilen Sivas katliamının firarı sanıklarının iltica, oturum ve vatandaşlık taleplerinin Alman makamları tarafından kabul edilmesini eleştirerek, Almanya’nın Sivas katillerinin faillerini koruduğuna inandığını ifade etti.

Sommer “Alman devletinin bu tutumu hiçbir gerekçe ile izah edilmez ve katliamın mağdurları ve yakınları açısından dayanılmaz bir durum teşkil ediyor. Firari sanıkların Türkiye’ye iadesi hukuki boyutuyla, hem “Hükümlülerin Nakline Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” kapsamında hem de “Avrupa Konseyinin Suçluların iadesine Dair Avrupa Sözleşmesi” kapsamında mümkün. Aynı şekilde, “Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardım Avrupa Sözleşmesi” mevzuatlarına göre, Almanya Federal Cumhuriyeti, yurt dışında sabitleşen bir cezayı kendi makamlarınca uygulayabilir veya farklı bir cezayı icra edebilir” dedi.

“Sivas katliamı faillerine iltica kararı yanlış bir karardır”

Federal hükümetin, Almanya’da yaşayan Sivas Katliamı faillerine ilişkin tutumu ile failleri ödüllendirildiğine dikkati çeken Sommer şöyle konuştu:

“Mağdur yakınları ve ilgili kamuoyu için bir ceza niteliğindedir. Kaldı ki faillerin yargılanıp mahkum edildiği dönemde, Türk yargısının hukuk devleti ilkelerine bağlılığı bugüne göre daha iyi durumdaydı ve bu kararlar Almanya tarafından da uygulanabilir. Buna göre, mahkum edilen Sivas katliamı faillerine siyasi iltica veya oturma iznin verilmesi, Alman iltica makamları tarafından verilmiş yanlış bir karardır ve bu tür katliam girişimlerini cesaretlendiren bir durumdur. Almanya’nın adli yardım sağlamaması, bir yerde adaletin engellenmesine yardım ve yataklık anlamına gelir. Yetkili Alman kurumları, kararlarını yeniden gözden geçirmeli, gerekli tedbirler alınmalı ve Almanya katiller için güvenli bir bölge olmamalıdır.”

Yeşiller Partisi Federal eski Milletvekili ve hukukçu Memet Kılıç ise Köln Radyosu’na verdiği demecinde Alman Federal Meclisi Bilim Hizmetleri Dairesi’nin hazırladığı rapor ile suçluların üzerine gitmesi konusunda yargının ve siyasilerin elini güçlendireceğini söyledi.

“Türkiye  acaba bu konuda yeterli delilleri Almanya’ya iletecek mi?”

Kılıç, “Almanya’da adam öldürme gibi suçlar zaman aşımına  uğramadığı için burada yaşayanların  vatandaşlıkları ne olursa olsun cezai kovuşturmadan kurtulamayacaklardır. Türkiye’deki  mahkeme bunun insanlığa yönelik bir suç olduğunu  tespit etti ancak bu suç kavramını  2004 yılında Türk  Ceza Kanununa sonradan girmesini gerekçe göstererek zaman aşımı uygulandı. Almanya’da insanlığa karşı işlenmiş suçlar, zaman aşımına uğramamakta dolayısıyla  bu faillerin Almanya’da yargılanmaları daha kolay olacaktır. Ancak zorluk Türkiye  acaba bu konuda yeterli delilleri Almanya’ya iletecek mi? Çünkü geçmişte de AKP hükümeti iade taleplerini görece olarak yaptığında Almanya’ya delilleri  göndermediği gibi mahkeme kararları yerine sadece mahkeme protokollerini göndermişti” şeklinde konuştu.

“İslamist organizasyonlarda muhbir olarak kullanılıyorlar”

Sivas Katliamı faillerinin Almanya’da İslamist organizasyonlarda muhbir olarak kullanıldıklarına inandığını ifade eden Kılıç, Almanya tarafından Sivas Katliamı’nın firari hükümlüsü Vahit Kaynar‘ın “vatansız” olarak kabul edilmek istenmesine tepki gösterdi.

Kılıç, “Halbuki bir Polonyalı gazeteci aracılığıyla Vahit Kaynar’ın Türk vatandaşı olduğu tespit edilmesine rağmen daha sonra Almanya’ya getirildi ve bana göre izi kayboldu. Benim tahminim bu kişiler islamist organizasyonlarda muhbir olarak kullanılıyor ve böylelikle Almanya’da  hayatlarını sürdürme şansına sahip oluyor” dedi.

(T24)


YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.