DEVHABER – Kobanê Davası için özel olarak görevlendirilen Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Bahtiyar Çolak görevden alındı.
Kobanê Davası Başkanı Bahtiyar Çolak, Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) kararıyla görevden alındı. 21 Eylül’de görülen 4’ncü duruşmasının 2’nci oturumunda duruşmaya geçici olarak bakan mahkeme üyelerinden Yıldıray Kaya, Çolak’ın Covid-19 testinin pozitif olduğunu iddia etti. Çolak’ın pozitif olmasına rağmen duruşma ertelenmeyerek, 23 Eylül’de Kaya’nın başkanlığında sürdürüldü.
Geçici mahkeme başkanı Kaya, Çolak’ın rahatsızlık nedeniyle duruşmaya katılamayacağını söylemişti.
HSK’nin 4 Kasım tarihli kararıyla Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne geçici olarak görevlendirilen üye Yıldıray Kaya, mahkeme başkanı olarak atandı. Aynı kararla yeri boşalan Kaya’nın yerine ise 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne ilişkin yapılan itirazların karar mercii olan Ankara 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nden Murat Dönmez atandı.
DURUŞMA BAŞLADI
IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 108 isim hakkında açılan davanın 6’ncı duruşmasının ilk oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü’nde başladı.
Duruşmaya HDP milletvekilleri, partinin Ankara il ve ilçe yönetici ve üyelerinin yanı sıra Almanya, Amerika, İtalya, İsveç ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonundan temsilciler katıldı.
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmaya Sincan Cezaevi’nde tutulan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP eski MYK üyeleri Sibel Akdeniz ve Dilek Yağlı ile eski milletvekili ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata, mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
Antalya Cezaevi’nden talebi doğrultusunda Sincan 3 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’ne getirilen kadın aktivist Aynur Aşan da mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
Mazeret bildirenlerin dışında Sincan Cezaevi’nde kalan tutuklular duruşma salonunda hazır bulunurken farklı cezaevlerinde tutulan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlandı.
‘ANAYASA İHLAL EDİLDİ’
Duruşmada ilk sözü Selahattin Demirtaş’ın avukatı Aydın Erdoğan aldı.
İki duruşma arasında Mahkeme Başkanı’nın görevden alınması ve duruşma periyotlarına ilişkin açıklama yapan Erdoğan, “Anayasanın hükümlerine baktığımız zaman herkesin önceden kanunla kurulmuş ve hangi hakimlerin önüne çıkacağının belli olması gerekir. Bu davaya baktığımız zaman, davanın en başından bu yana anayasaya aykırı olarak heyetininiz görevlendirildi. Heyetiniz sadece bir tek davaya bakmak için görevlendirildi. Buna bağlı olarak sadece anayasa ihlal edilmedi, savunmaya duruşma günlerine ilişkin temel haklarla ihlal edilmektedir. Anayasanın yasaklandığı 37. Madde de mahkemelerin kuruluşu sadece bir mahkeme kurmakla ilgili değil, uygulamada Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) görevlendirilmesiyle yada Adalet Komisyonun görevlendirilmesiyle olur; bir kişiyle ilgili böyle bir mahkeme kurulamaz. Anayasanın getirdiği yasak, yasama organıyla değil, yargının kendi içinde oluşturduğu var sayılan, bağımsızlığı olmayan, olsa da mümkün olmayan HSK’nın böyle bir mahkeme oluşturması adil yargılama, yargı bağımsızlığına aykırıdır” dedi.
‘MAHKEMEYE MÜDAHALE DEVAM EDİYOR’
Geçici mahkeme başkanının önceki duruşmalarda mahkeme başkanı için önce Covid-19’a yakalandığını, daha sonra ameliyat olduğunu söylediğini ve en son görevden alındığını öğrendiklerini söyleyen Erdoğan, “Mahkeme başkanı sanki başkanın gelmeyeceğini biliyor gibi ‘kaldığımız yerden devam edeceğiz’ dedi. Bu gelişmelere baktığımız zaman kuruluştan itibaren müdahalenin sürdüğünü görüyoruz. Bir hâkimin baktığı duruşmadan el çektirmesi yargıçlar teminatı bakımından Anayasa Mahkemesi tarafından ön görülen teminatların ortadan kaldırılmasıdır. Bu tamamen bağımsızlığı ve tarafsızlığı ortadan kaldıran objektif bir gerçekliktir” dedi.
Kaynak : https://artigercek.com/