GAZİANTEP,SEZAY KOÇAK ÖLÜMÜ TBMM'sine TAŞINDI » DevhaberDevhaber

28 Mart 2024 - 11:09

GAZİANTEP,SEZAY KOÇAK ÖLÜMÜ TBMM’sine TAŞINDI

Son Güncelleme :

13 Eylül 2020 - 13:21

2.278 views
GAZİANTEP,SEZAY KOÇAK ÖLÜMÜ TBMM’sine TAŞINDI

DEVHABER  – HDP Gaziantep Millet vekili Prf.DR.Mahmut Toğrul bir kadın ölümünü daha TBMM sine taşıdı. Geçtiğimiz günlerde eşi ile kavga eden sonrasında evlerinin balkonundan şüpheli bir şekilde düşen 2 çocuk annesi Sezay Koçak Özahi yaşamını kaybetmişti. Sezay’ın ailesi bu ölümün intihar olmadığını iddia ediyor olayın derinlemesine araştırılmasını istiyorlardı.

MAHMUT TOĞRUL’UN TBMM sine VERDİĞİ ÖNERGE

Türkiye genelinde kadına yönelik cinsel istismar ve cinayet vakaları her geçen gün artarak devam etmektedir. Neredeyse her gün erkekler tarafından öldürülen bir kadın cinayetiyle uyanıyoruz.  Bu şüpheli kadın ölümlerinin son örneklerinden birisi de 03 Eylül 2019 tarihinde Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinin Güvenevler mahallesinde yaşandı. Boşanma aşamasında olduğu eşi Ali Özahi ile tartışma yaşayan Sezay Koçak Özahi balkondan düşerek yaşamını yitirdi. Olay günü Sezay Koçak ve Ali Özahi’nin şiddetli kavga ettiğine dair komşuların tanıklıkları var. Olayın yaşandığı sırada Ali Özahi’nin kardeşi ile yengesinin de balkonda olduğu iddia edilmektedir.

Evinin balkonunda düşerek şüpheli şekilde yaşamını yitiren Sezay Koçak’ın ailesi olayın intihar olmadığını öne sürüyorlar. Sezay’ın ailesi ve yakın çevresi, Ali Özahi’nin Sezay Koçak’a daha önceden de defalarca fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığını belirtiyorlar. Dolayısıyla Sezay Koçak’ın daha önceden de psikolojik ve fiziksel şiddet görmesi, bu durumun bir kadın cinayeti olduğu iddiasını güçlendirmektedir. Ablasının hayat dolu bir insan olduğuna söyleyen Aynur Koçak, “Sezay ablam olay akşamı bizimle birlikteydi. Ertesi gün için planlar yapmıştı. Hiçbir zaman intihara sıcak bakan bir insan değildi. Çocuklarına çok düşkündü. Sezay ablamın intihar edecek bir yanı yoktu. Kariyer sahibi, neşe dolu bir insandı. Ölümü hiçbir zaman düşünmüyordu. Bizimle birlikte gülüp mutlu bir şekilde evine gitti. İntihar etmesine ihtimal vermiyoruz” şeklinde beyanatları olmuştur.

Kadın cinayetlerinin önlenmesi adına acilen İstanbul Sözleşmesi – 6284 sayılı kanunun uygulanması, kadın cinayetlerinin münferit olduğuna dair kadın düşmanı açıklamaların son bulması, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini perçinleyen herkesin hukuken yargılanması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

  • Bakanlığınız tarafından Sezay Koçak’ın ölümünün aydınlatılması için etkin bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise soruşturma ne aşamadadır? Başlatılmamış ise nedeni nedir?
  • Bakanlığınız Sezay Koçak davasına müdahil olarak bu olayın hukuki sürecinin takipçisi olacak mıdır?
  • Sezay Koçak’ın otopsi raporu ne zaman çıkacaktır? Otopsi raporu çıkmış ise otopsi raporuna göre Koçak’ın ölüm nedeni nedir?
  • Sezay Koçak’ın ölümünde sonra polisin bazı delilere el koymadığı ifade ediliyor. Polisin delilere el koymamasının nedeni nedir? Bu bir suç değil midir?
  • Sezay Koçak’ın ölümü sırasından görgü tanığı olduğu iddia edilen Ali Özahi’nin kardeşi ile yengesinin ifadesinin alınması için bakanlığınız bir girişimde bulunacak mıdır?
  • Sezay Koçak’ın ölümünden sonra gözaltına alınan Ali Özahi aynı gün serbest bırakılmış ve dosyaya ise gizlilik kararı konulmuştur. Birçok zaman bu tür dosyalara gizlilik kararı konulmasının nedeni nedir? Gizlilik kararıyla kamuoyundan gizlenmek istenen nedir?
  • Gaziantep’te son zamanlarda yaşanan kadın ölümlerinin birçoğunun aynı şekilde olmasının nedeni nedir? Gaziantep’te artan kadın ölümlerinin tüm yönleriyle araştırılması ve önlenmesi için bakanlığınız ne tür bir çalışma yürütecektir?
  • Kadınları, başta yaşam hakkı olmak üzere, her türlü şiddetten korumayı hedefleyen İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı yasanın etkin bir biçimde uygulanmamasının gerekçesi nedir?
  • Genel olarak kadın cinayetlerine intihar denilerek faillerin korunmak istenmesinin nedeni nedir?

 

Kaynak : yurtajans

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.