
DEVHABER- Gastronomi kenti Gaziantep’ te salça ve pul biber yapımında kullanılan kırmızı biberin hasadı devam ederken çiftçi sürekli artan masraflardan mevsimlik işçiler de emeğinin karşılığını alamadığından şikayetçi.
Gaziantep’in İslahiye ilçesinde özellikle salça ve pul biber yapımında kullanılan biberin hasadı sürüyor. Çiftçiler sürekli artış yönünde ivme gösteren ilaç, gübre, mazot gibi maliyetlerden şikayet ederken mevsimlik işçiler de emeklerinin karşılığını alamadığını söyledi. Her sene bir önceki yıla nazaran kazançlarının eridiği belirten çiftçi, mesleğini bırakmanın eşiğine geldiğini ifade etti. Günlük 45-50 liraya ter döken mevsimlik işçiler ise karın tokluğuna çalıştıklarını belirtti.
DESTEK İSTİYORUZ
Artan maliyetlerin önüne geçilmesine yönelik yetkililerden destek bekleyen Çiftçi Ahmet Özdemir, “ Biber ekim işi yapıyorum. Biber ektik ama maliyeti çok yüksek maliyeti çok yüksek gübre pahalı. Şu durumda işçiye de Allah yardım etsin sabahın saat 3’ünde kalkarken yoruluyor insanlar. Maliyetler çok yüksek ilaç, gübre, mazot hepsi çok yüksek. İşler böyle olursa çiftçilikte bitmek üzere. Çiftçilere yönelik yetkili kişiler maliyetlerin düşmesine yönelik bir çalışma yapılmasını istiyorum” dedi.
İŞÇİLER ZOR DURUMDA
Mevsimlik işçilerin ulaşımını sağlayan ve iş başında kontrol eden halk arasında ‘çavuş’ olarak isimlendirilen Ramazan Yılmaz ise, “Çiftçilerin biber toplanması için işçileri buluyorum. İşçileri taşıma işine bakıyorum. Ben de komisyon alıyorum. Komisyon alırken ister istemez, fakir fukaranın günlüğünde düşüş meydana geliyor. Bizler de işçilerden kendi kısmetimize göre bir şey kesiyoruz. O zaman da buradaki fakir fukaraya yazık oluyor fakat işlerin ilerleyişi bu şekilde. Ben de günlük 50 lira alıyorum. Sabahleyin saat 3’te işçileri alıyorum en geç de saat 6:30’da burada oluyorlar. Onlarda çok az da olsa günlüklerini alıyorlar. İşçileri günlükleri 45 ila 50 lira arasında değişiyor. Yazık yani bu kadar fakir fukaraya çok yazık. Her yerde ekonomik kriz var. Eğer kriz olmasa çiftçi kazansa o zaman günlüklerimiz 100-150 lira olması gerekir. Bu parayla kira, faturalar, mutfak masrafları asla karşılanmaz” diye konuştu.
POLİS OLMAK İSTİYORUM
Ailesinin bütçesine katkı sağlamak için çalışan 11’inci sınıf öğrencisi Müslüm Doğan da, “ Ekmek parası kazanmak için çalışıyorum. Bir de anne ve babam için çalışıyorum. Lise 3’üncü sınıfa gidiyorum iler de polis olmak istiyorum ” şeklinde konuştu.