Biz sizin ekmek kapınız değiliz » DevhaberDevhaber

11 Aralık 2023 - 03:33

Biz sizin ekmek kapınız değiliz

Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 20:07

158 views
Biz sizin ekmek kapınız değiliz

DEVHABER-  İstihdam sorunu yaşayan ve borçlarından dolayı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK)’na seslenen üniversite mezunu Yusuf İş (27) ve Elif Çin (27), “Biz sizin ekmek kapınız değiliz” dedi.

Gaziantep’te yaşayan  İnşaat Teknikeri  mezunu Yusuf İş ve Muhasebe  mezunu Elif Çin üniversite eğitimlerini  5 sene önce tamamlamalarına  rağmen işsizlikle boğuşuyor. Milyonlarca genç ile aynı sıkıntıyı paylaşan Yusuf ve Elif yıllardır kapatamadıkları KYK borcundan dert yanıyor. Sosyal devlet anlayışıyla yönetilen bir ülkede eğitimin yükünün öğrenciye dayatılmasına karşı çıkan gençler, “Biz burada eğitim görmek istiyoruz, borç olarak değil ben sizin ekmek kapınız değiliz. Sen bizi ekmek kapısı olarak görürsem sana nasıl minnet edeceğiz, nasıl dua edeceğiz, eğitime yapılan hizmetin borç olmaması lazım. KYK bursu demiyoruz artık borcu diyoruz. KYK borçları silinsin ve gençlere istihdam sağlansın istiyoruz” dedi.

Ailesine yük olmamak için  KYK’dan kredi aldığını söyleyen Yusuf İş,  “Aslen Mardinliyim.  İnşaat Teknikeri bölümünden Batman Üniversitesi’nde mezun oldum 2015 yılında. Ailemin durumu nedeniyle Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK)’dan yaptım. Yalnız burs yerine kredi ve bunu da almak zorundaydım. Bir eğitim almam gerekti ve okulumu tamamladım. İki senelik bir süreç verdiler. Bu sürede bir yerde çalışmaya başlarsın ve borçlarını da ödemeye başlarsın gibisinden. İki sene iş bulunmuyor hangi kapıyı çalsam boş döndüm. Hepsinde de tecrübeli kişiler aradıklarını söylediler. Ben de inşaat teknikeri olduğun ve tecrübe kazanmak için normal inşaatlarda amele gibi çalıştım.  Kendimi geliştirmek için bir çok yerde çalıştım ama yine o borcu ödeyecek durumda değildim. Bir öğrenci sadece KYK borcu ile mezun olmuyor o para yetmeyince başka kredilerde çekmek zorunda kalıyoruz.  KYK’ya öyle çok büyük bir borcum yok ama sürekli faiz geliyor.  Borcum 5-6 bin civarındaydı ama seneler ilerleyince artıyor günlü faiz geliyor bu durumlarda insanın zoruna gidiyor.  Ben burada eğitim görmek istiyorum, borç olarak değil ben senin ekmek kapın değilim. Sen beni ekmek kapısı olarak görürsem ben sana nasıl minnet edeceğim, nasıl dua edeceğim, Eğitime yapılan hizmetin borç olmaması lazım. KYK bursu demiyoruz artık borcu diyoruz. KYK borçları silinsin ve gençlere istihdam sağlansın istiyorum” dedi.

Babasının fabrika işçisi olduğunu belirten ve okumak için devletten borç aldığının altını çizen Elif Çin de, “Biz alt tabaka bir aileyiz. Benim babam fabrika işçisi 5 çocuğa bakıyor. Evin ikinci büyük çocuğuyum ablam vardı okumadı. Okurken babam malum asgari ücretle çalışıyor ve evde tek çalışan babam ve benim dışımda 4 tane daha kardeşime bakmak durumunda Ben de mecburen kredi almak durumunda kaldım yoksa ben de çok hevesli değildim. Ben bu krediyi ödeyeceğim zaten buna bir itirazım  yok ama okulu bitirdikten sonra herhangi bir istihdam sağlanmadı. Kendime çalışabileceğim bir iş bulamadım. Birçok yere başvurmama rağmen tecrübe istediler. Ya tecrübe istendi ya da hizmetçilik, çay yaparsın kahve yaparsın, bulaşık yıkarsın ben muhasebe mezunuyum bunu kabul etmediğim için birçok kapı yüzüme kapandı. 2014 mezunuyum ve kendi doğru düzgün çalışabileceğim hiçbir iş bulamadım. Bu sebepten dolayı borcumu ödeyemedim ve faizlenerek artmaya devam etti. Şu an benim aldığım borç 5 bin ise 11 bin oldu.Kadın erken eşitsizliği var iki kişi de muhasebeci olsa da kadın olana kendi işinde farklı işlerde yaptırılıyor. Ben çalıştığım yerlerde erken çalışanda bana yardım etmesi gerektiğini söylediğimde, “ama burada sen bayansın, biri geldiğinde burayı pis gördüğünde demez ki bu niye yapmadı derki bu kız niye yapmadı ? “ bu şekilde sözler söylendi. Borçların tamamen silinmesini istiyorum. Devletimiz şirketlerin, holdinglerin vergi borçlarını silebiliyor. Onlara hibe olarak para verebiliyor. Yani bizimki de çok bir şey değil biz öğrenciyiz.    Biz bu parayı alıp herhangi bir yerde yemedik. Herhangi bir şeye harcamadık. Okumak zorundaydık ki biz sosyal devlet olduğumuzu iddia ediyorsak eğer biz sosyal devletsek bunu her gün TV’lere çıkıp övünerek söyleyenler var. O zaman bizim eğitimimiz zaten ücretsiz olmalı. Ben şu anda ödeyemem bu borcu mümkün değil. Ya borçların tamamını silecekler ya da ödememi istiyorlarsa faizlerin tamamını silecekler” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.