Avustralya'dan Gaziantep'e bakır işlemeciliğini öğrenmeye geldiler » DevhaberDevhaber

28 Mart 2024 - 11:53

Avustralya’dan Gaziantep’e bakır işlemeciliğini öğrenmeye geldiler

Son Güncelleme :

15 Mart 2019 - 12:50

234 views
Avustralya’dan Gaziantep’e bakır işlemeciliğini öğrenmeye geldiler
DEVHABER – Asıl meslekleri heykeltıraş ve ressam olan Avustralyalı Shireen Taweel ve Spencer Reid çifti, ülkelerine taşımak için Gaziantep’te bakır işlemeciliğini öğreniyorlar. 

 

Gaziantep’in tarihi ve kültürel zenginliğinde önemli bir yere sahip bakır işlemeciliğine ilgi, ülke sınırlarını aştı. Bakır işlemeciliğinin coğrafi patentine sahip olan kente bakır işlemeciliğini öğrenmek için 12 bin 195 kilometre uzaklıkta olan Avustralya’dan gelen Shireen Taweel (29) ve Spencer Reid (50) çifti, bakır işlemeciliğini öğrenmeden Avustralya’ya dönmemekte kararlı. 

 

Bakırcılığı öğrenerek Avustralya’ya taşımak isteyen çift, Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası’nın eğitim merkezindeki ustalardan eğitim alıyor. Bu toprakların tarihiyle, kültürüyle büyük bir zenginliğe sahip olduğunu dile getiren Taweel, Avustralyalıların da bakırdan yapılmış ürünlere büyük ilgi göstereceklerini söyledi. 

 

BAKIRCILIĞI ÖGRENİYORLAR

 

Taweel, heykeltıraş olduğunu, metalden eserler yaptığını ancak bölgede yaygın olan el sanatlarına büyük merak duyduğunu dile getirdi. Taweel, “Bakırcılığı iyice öğrenmek istiyorum. Türkiye’ye ilk defa geldim. Gaziantep’e gelmemin nedeni bakırcılığı öğrenmektir. Bakırcılar ve Sedefçiler Odası’nın eğitim merkezinin olduğunu internetten araştırarak buldum. Eşimle beraber bu mesleği öğrenene kadar Gaziantep’te kalacağım.  Gaziantep’te olmaktan dolayı çok mutluyum. Bu mesleği çok güzel öğreniyorum. Öğrenirken zevk alıyorum. Ustalarımız ve Gaziantepliler çok iyi insanlar. Tahminlerimiz de doğru çıktı” dedi. 

 

‘BAKIRCILIĞI VE GAZİANTEP’İ TANITACAĞIZ’

 

Şuan tek dertleri mesleği öğrenmek olduğunu vurgulayan Taweel, Avustralya’da bu tarz el sanatlarının olmadığını, bakır işlemeyi çok merak ettiğini, bu kültürü ülkesine taşımak istediğini belirtti. Avustralyalıların ilgi gösterecekleri konusunda şüphe taşımayan Taweel, “Belki bizden görüp buraya öğrenmek için gelecek olanlarda olacaktır. Bu tarz el sanatlarına orada çok büyük ilgi duyuluyor. Bu sanatta büyük bir tarih yatıyor. Biz elimizden geldiği kadar Avustralya’da bakırcılığı ve Gaziantep’i tanıtacağız. Orada ki insanları Gaziantep’e yönlendireceğiz” diye konuştu. 

 

‘AVUSTRALYA’YA TAŞIMAK İSTİYORUZ’

 

Taweel’in eşi Spencer Reid ise, bir ressam. Bakır işlemeciliğini eşinin ilgi duymasıyla öğrendiğini anlatan Reid, şöyle devam etti: “O istediği için geldik. Ancak bakırcılık benimde çok hoşuma gitti. Bu mesleği öğrenmeyi çok istiyorum. Ressam olduğum için tuvale resim çizmekle bakıra desen işlemek benzer şeyler. Arada çok bir fark yok. Bu işi yapabileceğime inanıyorum. İşi burada iyice öğrenerek Avustralya’ya taşımak istiyoruz. Eşimle ben orada çok güzel işler yapabiliriz. Her şeyimizle bu işe odaklandık. Gaziantep’in insanları çok sıcak ve sevecenler. Gaziantep’te olmaktan çok mutluyuz.” 

 

 

‘KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK’

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık ise, yurtdışında da eğitim verdiklerini belirterek şunları söyledi: “Biz burada sadece bakırdan cezve, tepsi yapmıyoruz. Tarihimizi kültürümüzü canlandırıyoruz. Bu da insanların ilgisini çekiyor. Bugün Avustralya Gaziantep’ten uçakla dahi 20 saat sürüyor. Ancak o kadar uzak mesafeden bile insanların dikkatini çekebilmişiz. Onun için bizim bu mesleği dünyaya yaymamız gerekiyor. Bize her ırktan kişi bu sanatı öğrenmek için başvuruyor. Biz de ırk fark etmeksizin onlara öğretiyoruz. Hiçbir şekilde ücret almıyoruz. Bakırcılık öğrenmek isteyen herkese bizim kapımız sonuna kadar açıktır.”

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.