DEVHABER – Haziran (Gezi ) olaylarının Eskişehir ayağında polislerin ve sivil faşistlerin saldırısı ile öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın davası Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. Önce beraat ettirilen, sonra tekrar yargılanan, bir yılı bile bulmayan cezası ertelenen polis Hüseyin Engin hakkında eziyet yasağının ihlalinden tekrar yargılanmasına karar verildi.
AYM’nin kararına rağmen bugün (17 Ocak) Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Engin, eziyet yasağının ihlalinden değil, “basit yaralama” suçundan cezalandırıldı. Mahkeme heyeti 7 ay 15 günlük cezayı bu kez hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı olmadan verdi. Mahkeme heyeti Engin hakkında ayrıca 5 ay süreyle hak mahrumiyeti cezası verdi. Bu karar sonucunda polis Hüseyin Engin hakkında disiplin soruşturması başlayabilecek.
Dava sonunda avukatlar adına Ayhan Erdoğan açıklama yapıp Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama kararı sonrasında mahkemenin ilk verdiği karardan daha ağır ceza vermesi gerekmesine rağmen aynı kararı vermesini eleştirdi. Erdoğan kararı temyiz edeceklerini söyledi.
Açıklamada söz alan Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, “Dövülerek öldürülen bir gencin sanığına 7 ay 15 gün ceza verilmesi kabul edilebilir değil. Mücadelemiz devam edecek” dedi.
Eziyet ve insanlığa karşı suçlardan cezalandırılması istendi
Duruşma esnasında Av. Ayhan Erdoğan Anayasa Mahkemesi’nin bozma kararında geçen eziyet ederek yaralama suçu ile insanlığa karşı suçlar kapsamında ceza verilmesini istedi.
Av. Mehmet Ümit Erdem ise Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama kararı sonrasında verilecek cezanın alt sınırdan uzaklaşarak verilmesi gerektiğini ifade etti. Av. Pınar Çelik Arpacı anayasa Mahkemesi kararınında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının sanık hakkında bir cezasızlık durumu yarattığına ilişkin tespitinin önemli olduğunu, sanığın hakkında verilen cezanın denetim süresi sonrasında düşme verilmesi ile cezasızlık sonucu doğuracağını ekledi. Çelik ayrıca kolluğun işlemiş olduğu suçlarda cezasızlık durumunun suçun caydırıcılığını yok ettiğini, başkaca suçların işlenmesine ön ayak olduğunu belirtti.
Ne olmuştu?
Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir’de polisler ve siviller tarafından öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın katillerinin yargılandığı dava yerel mahkeme kararının kısmen onanması üzerine Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin, sanık polis memurları Mevlüt Saldoğan’a verilen 10 yıl 10 ay ve Yalçın Akbulut’a verilen 10 yıl hapis cezalarıyla birlikte sivil sanıklardan İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever hakkındaki 6’şar yıl 8’er aylık hapis cezalarını onaması üzerine bu sanıklar yönünden iç hukuk yolu tükenmişti.
Önce beraat ettirilen, sonra tekrar yargılanan sanık polis memuru Hüseyin Engin’e kamu görevlisi olması ve fiili copla gerçekleştirmesi nedeniyle 9 ay hapis cezası verildi. Takdir indirimi ile ceza 7 ay 15 güne düşerken, hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Korkmaz ailesinin avukatları, Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesiyle birlikte soruşturma ve kovuşturma sürecindeki eksikliklerin ve sanıklara yönelik ödül gibi eksik ceza tayininin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. Maddesi (Yaşam Hakkı) ve 3. Maddesinin (İşkence ve Kötü Muamele Yasağı) esas yönünden ve aynı maddelerin sözleşmenin 13. maddesi (Etkili Başvuru Hakkı) delaletiyle usul yönünden ihlali olduğunu belirtti.
Avukatları, Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak bu ihlallerin tespitini ve sonuçlarının ortadan kaldırılarak sanıkların caydırıcı bir şekilde cezalandırılmaları için yeniden yargılanma yapılmasını talep etti.
Yaşam hakkı ihlali ve kötü muamele konusundaki başvurularda AYM, ceza mahkemelerinde ve tazminat davalarındaki hükümleri yeterli görerek ihlal olmadığına kanaat getirdi.
Önce beraat ettirilen, sonra tekrar yargılanan, bir yılı bile bulmayan cezası ertelenen polis Hüseyin Engin hakkında ise eziyet yasağının ihlalinden tekrar yargılanmasına karar verildi.
Ayrıca Ali İsmail Korkmaz’ın yakınlarına 67 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi.
KAYNAK : Sendika.Org